Caféteria

Kärt barn har många namn. I Sverige säger vi ofta kafé, konditori eller fik medan man i USA säger café eller coffee shop. En självklarhet på menyn är såklart kaffet, där namnet cafeteria härstammar ifrån. Ofta serveras något gott till, som fikabröd av olika slag, sallader, smörgåsar och mycket annat. Vissa tillverkar det ätbara själva (vilket nästan alltid är att föredra) och då kan det vara tal om ett konditori, till exempel. Kaféer finns det i princip överallt, i varenda litet samhälle och stad. Ett kafé är en mycket naturlig mötesplats. Vilka har egentligen inte suttit och pratat strunt på ett kafé i timtal? Visserligen kanske miljön inte är den bästa för intima samtal då det är mycket sorl men ändå lyckas man finna ro, om stället är någorlunda trivsamt och mysigt. Alla väljer ju att inreda sina kaféer på olika sätt, vissa mer moderna än andra och vissa mer klassiska och enkla. De flesta har sitt favoritkafé med sitt favoritkaffe och favoritfika.

Rent historiskt vet man att ett kaffehus öppnade i Mecka i slutet av 1400-talet. Två kaffehus öppnades även i Konstantinopel år 1554. Därefter öppnade flera kaféer i Persien under 1500-talets gång. Varför kaffehusen och kaféernas spridning pågick i Mellanöstern eror på de olika stora viktiga handelsvägarna som gick tvärsöver länderna, och där man uppmuntrade handel och byte med exotiska varor och kryddor. En fransk resenär vid namn Jean Chardin besökte Persien i slutet av 1600-talet och beskrev levande kaféer i städerna Isfahan och Tabriz. Han beskriver bland annat att kaféerna besöktes främst av överklassen men fick sedan en alltmer folklig prägel. På kaféerna träffades de välbärgade männen och diskuterade politik, eller spelade schack eller backgammon. Denna syn är fortfarande vanlig när man till exempel går på en mindre gata i en liten stad i Grekland, till exempel. Denna form av umgänge har alltså följt med i hundratals år.

Kaffet fördes sedan med köpmän och det finns noterat att det första kaffehuset öppnades i Venedig år 1647. Andra noteringar nämner städer som Oxford, Hamburg och Wien. Det finns kaféer i Paris, Leipzig och Venedig som fortfarande är i bruk, efter att ha öppnat under sena 1600-talet eller tidiga 1700-talet. Stockholm hade sitt första kaffehus under det tidiga 1700-talet. Sundbergs Konditori i Stockholm finns kvar; också Broqvist Konditori, Café Ofvandahls och Junggrens Café. Med andra ord är kulturen att dricka kaffe och prata om världen en aktivitet som har lång historia bakom sig, och som med stor sannolikhet kommer överleva i många hundra år till.

Företag som har caféteria

Hundpensionat i Värmdö

Josefines Hunddagis vänder sig till hundägare som söker efter ett hunddagis eller hundpensionat i Värmdö där de kan lämna in sin hund under dagarna när de är på jobbet eller när de åker iväg på semester. De tar emot hundar i alla olika storlekar och av alla olika...

Rekond i Jönköping

Bilpluz i Taberg är firman för alla som är i ett stort behov av billackering och rekond i Jönköping. De anställda på bolaget har en gedigen kunskap inom alla möjliga former av bilvård. Det finns bland annat billackerare och plåtslagare och de som arbetar hos Bilpluz i...